Verslag van het Twintigste Internationale Arthurcongres te Bangor (21-27 juli 2002)

 
 

De Nederlandse afdeling heeft de macht gegrepen in de internationale club, zo kan het resultaat van het congres het best worden omschreven: Bart Besamusca is de nieuwe internationale president, het volgende congres wordt gehouden in Utrecht in 2005, en ondergetekende wordt de ‘editor of the bulletin’. De plannen voor Utrecht 2005 worden nog uitgewerkt, maar de folder die we hebben uitgedeeld tijdens de algemene vergadering staat op de website (http://www.let.uu.nl/alw/Arthur). We hopen het er met de hulp van leden als Marjolein Hogenbirk, Martine Meuwese, Janet van der Meulen en Bernhard Schmitz net zo goed van af te brengen als Peter Field in Bangor heeft gedaan.
 

Bangor ligt helemaal in het Noord-Westen van Wales, vlak bij Angelsey, een mooie, heuvelachtige streek. De congressanten waren ondergebracht in het Ffirdoedd complex, moderne studentenflats die niet onder bleken te doen voor het British Hotel in de stad. Het eten – voor wie voor de full catering-optie koos – was in orde (maar wel veel van hetzelfde, koud vlees). De lezingen waren in het grote Letterengebouw in Upper Bangor, zo’n 10 minuten lopen. Er waren drie plenary’s: Ceridwen Lloyd Morgan over vooral het naleven van de Arthurstof in Wales (bijvoorbeeld in de toponiemen), Michelle Szkilnik over de ruimte in de Franse romans (met name in de Estoire du Saint Graal) en Volker Mertens, die dit keer in het Engels sprak over Gaweins mannelijkheidsproblemen in Wolframs Parzival.
 
 

De leden van de Nederlandse afdeling hielden de volgende lezingen:

Marie-José Heijkant, ‘Le voyage géographique dans la Tivola Ritonda’,

Martine Meuwese, ‘Chrétien in Ivory’,
Janet van der Meulen, ‘"Chevaliers de mer" in text and image: On dating the Roman de Perceforest’,
Thea Summerfield, ‘Arthurian History, Arthurian Enthusiasm and Lodewijk van Velthem’,
Bernhard Schmitz, ‘Similarities between the Surfaces of Board Games and the Representation of Space in Arthurian Verse Romances’,
Marjolein Hogenbirk, ‘How a Girl Was Transformed into a Boy: The Reception of Chrétien’s Pucelle aux manches petites Episode in Middle Dutch Romance’,
Bart Besamusca, ‘The Primary Audience of Middle Dutch Arthurian Romances’,
Bernadette Smelik, ‘The Implied Audience of Irish Arthurian Romance’ en
Frank Brandsma, ‘Hot Pursuit’.
 
Alles verliep naar wens, al ontstond er in de sessie van Bart een giechelige sfeer omdat Karen Pratt uit Londen door haar stoel heen zakte en men gelijk over de ‘siège perilleux’ begon.
Op woensdag was er een middagexcursie naar Conwy castle, waaraan een viertal Nederlandse leden zich onttrok om een lange bergwandeling te maken. Daarbij bleek dat Janets Nederlandse boekje met wandelingen in Wales niet geheel voldeed: we zijn keurig verdwaald, tot wij via vragen op het North Wales pad belandden dat ons via een Druid’s Circle naar het plaatsje Llanfarfechllan en de trein naar Bangor bracht. De stenen cirkel heeft Bart geïnspireerd tot een hilarische toespraak voor Peter Field aan het eind van het congres, waarin hij vertelde dat wij door speciale rituelen de keltische goden alle goeds voor Peter afgesmeekt hebben. Tenslotte was er op de afsluitende zaterdag een trip naar Chester, waar in de kathedraal de Arthur-misericorden bekeken konden worden.

 

De algemene vergadering besloot tot de al vermelde benoemingen, tot het instellen van een heffing van $ 1 per bulletin ten behoeve van het subsidiëren van het congresbezoek door jonge en ‘arme’ Arturisten. Iedereen enthousiast reageerde op de uitnodiging naar Utrecht te komen. Voor 2008 heeft Hongarije zich aangemeld. Er zijn vier thema’s vastgesteld: 
 

Bovendien zullen er Ronde Tafels komen over The Pan-European Dimensions of Arthurian Literature (het thema dat de Nederlandse afdeling voorstelde en dat het net niet haalde) en over Interpretative Paradigms. Volgens mij was dit congres het eerste waarin met dit sort Ronde Tafels werd gewerkt. Enkele waren succesvol (met name over Malory), maar soms ontaarddede opzet ook in gewoon drie te lange lezingen achter elkaar. 
Het was een congres om veel van te leren, qua inhoud maar vooral ook qua vormgeving en indeling. Zeer handig bleek het beschikbaar stellen van computerfaciliteiten aan de deelnemers (dit verslag is in Bangor gemaakt, na de beklimming van Yr Wyddfa (Snowdon)), terwijl ook de crèche prima werkte voor de kinderen van Bernadette. Het grote diner op donderdagavond lijkt minder geslaagd, omdat de volgende dag het congres gewoon weer doorgaat. Zo blijven we sleutelen aan de formule. Dit alles neemt niet weg dat het een geslaagd congres was, met veel onderlinge gezelligheid in de wat kale bar, goede lezingen van de forse Nederlandse vertegenwoordiging en veel waardering voor alle inzet.
Frank Brandsma, 28 juli 2002

 

Foto's

1. De ring of Stones (uit Barts toespraak) in de bergen boven LLanfarfechan

 

2. Caernarfon castle

 

3. Yr Wyddfa (Snowdon)

 

4. Uitzicht vanaf Snowdon, net voor de klimmer de mistige laatste 2 kilometer ingaat