Garda 1996

Een kort verslag van het internationale Arthurcongres, dat ditmaal van 21 - 27 juli plaatsvond in Garda, Noord-Italië. Mooi weer, goede maar dure hotels met heerlijke zwembaden, veel afzeggingen en daardoor onvoorspelbare verschuivingen in het programma, leuke excursies met ellenlange toelichtingen, goede internationale contacten en het gebruikelijke politieke geharrewar, dat zijn zo de sleutelwoorden die mij nu invallen. De Nederlandse afdeling was wat minder talrijk dan in Bonn, Durham en Leuven, maar er werden wel zes lezingen gegeven. Op maandag spraken Bart Besamusca ('The Grateful Dead in the Middle English Sir Amadace, the Old French Richars li Biaus and the Middle Dutch Walewein'), Marjolein Hogenbirk ('Gauvain, the Lady and her Lover- The Elaboration of a Motif in the Middle Dutch Walewein ende Keye and in Three Old French Romances'), Bernadette Smelik ('Prophecies in the Lancelot propre: the Clashing Worlds of the Lady of the Lake and the Hermits?') en Marie-José Heijkant ('Messages amoureux écrits dans la littérature arthurienne en Italie', terwijl op woensdag Martine Meuwese haar lezing 'Three Illustrated Prose Lancelots from the Same Atelier' gaf en Frank Brandsma op donderdag de rij sloot met 'Knights Talk: Direct Discourse in Arthurian Romance'. Alle lezingen verliepen naar wens, prima presentaties en een goede bezetting van de diverse zalen.
            Tijdens een van de overvloedige lunches heeft de Nederlandse afdeling (= de zes genoemde sprekers) haar vergadering gehouden. Het daar besproken financiële verslag over 1993-1995 vindt u bijgevoegd. Er zijn geen wijzigingen in de bestuurssamenstelling voorgesteld. Het thema 'Romance and history' werd een aantrekkelijke optie voor het volgende congres geacht. Afgesproken is dat de afdeling begin 1998 net als in februari 1995 een lezingenmiddag zal organiseren. Daarbij zou het voorgestelde thema, of een van de andere congresthema's centraal kunnen staan. Mocht u ervoor voelen een bijdrage te leveren aan (de organisatie van) deze middag, laat het mij dan even weten! Het colloquium van februari 1995 zal resulteren in een bundel, waaraan dit najaar de laatste hand wordt gelegd. De door uitgeverij gevraagde garantiesubsidie (f. 1000,-) zal ten laste van het budget van de Nederlandse afdeling komen. Ook de eventuele winst komt de afdeling ten goede.
            In een buitengewoon hectische algemene vergadering is besloten dat het volgende congres van 25 juli tot 1 augustus 1999 in Toulouse gehouden zal worden. De Franse afdeling was traditioneel aan de beurt, maar de kanditatuur van Bangor (Wales) werd zo goed gepresenteerd, dat er Frans kunst-en vliegwerk (volmachtstemmen en een ongepast en daardoor averechts werkend pleidooi van bestuurslid Ménard) aan te pas moest komen. Zelfs toen verloor Bangor (dat waarschijnlijk opnieuw kandidaat zal zijn voor 2002) de stemming maar nipt: 50 stemmen tegen 59 voor Toulouse. Philippe Ménard is de nieuwe internationale president, Jane Taylor de nieuwe vice-voorzitter, Keith Busby blijft secretaris en bibliograaf. Er zijn vier thema's voor het congres in Toulouse aangewezen: 'Romance and history', Production and illustration of manuscripts and printed books', 'The comic in Arthurian Literature' en 'Encounters between cultures in Arthurian literature'. Een boottocht over het Gardameer was de afsluiting van het ondanks alles geslaagde congres.
            Mij rest slechts u te bekennen dat uw voorzitter en secretaris/peningmeester bij het tennissen in de avonduren tot tweemaal toe een smadelijke nederlaag hebben geleden tegen het illustere duo Hogenbirk/Walters. Wij zinnen op revanche in Toulouse!

Frank Brandsma