Een leuk en leesbaar boek is Het Stadspaleis, geschreven door Geert Mak. Het vertelt de geschiedenis van Stadhuis tot Paleis.

Wat gecompliceerder, maar erg mooi isVondels inwydinge van 't stadhuis t' Amsterdam, bijvoorbeeld in de uitgave van Saskia Albrecht e.a. Daarin het gedicht dat Vondel schreef ter gelegenheid van de opening van het stadhuis in 1655, met veel uitleg.

Als je meer wilt weten over het aansprekersoproer raden we je aan Oproeren in Holland gezien door tijdgenoten van R.M. Dekker te lezen. In dit boekje vind je ooggetuigeverslagen van een aantal oproeren in Holland tussen 1690 en 1750.

Voor meer informatie over het Stadhuis/Koninklijk Paleis kun je ook terecht op de Internetsite van het Bureau Monumentenzorg in Amsterdam , en op de site van het Koninklijk Paleis.  Hier vind je ook de openingstijden van het paleis. Nu je zoveel weet over dit prachtige gebouw, wil je het misschien bekijken. Je zult dan zien dat er in 300 jaar veel veranderd is, maar dat ook veel hetzelfde bleef. Dat zie je al aan de volgende twee afbeeldingen.