Utrecht Universiteit Faculty of Arts home education research international staff news games contact us

Subsidie Volkswagen Stiftung voor Berteke Waaldijk

De Duitse Volkswagen Stiftung financiert een groot vergelijkend onderzoek naar de geschiedenis van sociaal werk in Oost Europa tussen 1900 en 1960, een project van Berteke Waaldijk en Sabine Hering (Universiteit van Siegen). In 2001 richtten zij onderzoekersnetwerk opdat zich bezighoudt met sekse en geschiedenissen van sociaal werk in Europa. Het netwerk houdt contact via conferenties en publicaties (een Engelse en een Duitse bundel verschenen in 2002 en 2003) en heeft inmiddels bijna honderd leden in vrijwel alle Europese landen. In dit netwerk constateerde men een groot gebrek aan kennis over de ontwikkeling van sociaal werk in Oost-Europese landen. Veel wees er op dat voor WOII opvallende overeenkomsten en intensieve contacten hadden bestaan tussen sociaal werkers (zowel in liefdadige als professionele organisaties) in West- en in Oost Europa. Over deze ontwikkelingen en over de geschiedenis van sociale zorg tijdens de Sowjet periode was echter nauwelijks onderzoek gedaan.
Met de subsidie van 290.000 eurovan Volkswagen Stiftung kunnen gedurende twee jaar acht kleine onderzoeksteams in acht verschillende Europese landen (Polen, Letland, Hongarije, Slovenie, Kroatie, Bulgrije, Roemenie, Rusland) studies schrijven over de geschiedenis van het sociaal werk in hun eigen land en tegelijkertijd via publicaties en conferenties bijdragen aan internationale vergelijkingen op het gebied van de geschiedenis van sociale zorg.

Prof. dr. Sabine Hering en Dr. Berteke Waaldijk hebben de inhoudelijke leiding over het project, dat vanuit de Universiteit van Siegen in Duitsland geco÷rdineerd wordt.

More information (mainly in German): http://www.sweep.uni-siegen.de/

©All rights reserved by Utrecht University Department of Women's Studies, October 2003