Algemeen Dagblad 1976

Roland Bloothoofd en Sacha Buyvoets woonden in 1976 in de experimentele Kasbah woningen in Hengelo (Ov.), ontworpen door de bekende architekt Piet Blom. Op palen, maar nog niet als gekantelde kubus. Het Algemeen Dagblad van 27.3.1976 meldt: “De meeste woningen hier zijn niet zo geschikt voor kinderen”, zegt de 25-jarige Sacha Bloothoofd, moeder van anderhalfjarige Iefke. Sacha heeft wiskunde gestudeerd en is getrouwd met een student bedrijfsekonomie. Het echtpaar Bloothoofd woont van het begin af in de Kasbah.

Luik gemaakt

“Omdat de slaapruimte boven in open verbinding staat met de woonkamer, kan je daar eigenlijk geen kinderen laten slapen. Alle rook en geluiden van beneden trekken naar boven. Wij hebben dat probleem opgelost door tussen woonkamer en slaapruimte een luik te maken. Dat gaat dicht als Iefke slaapt.”

Ook aan de tocht hebben zij zelf iets gedaan. Sacha Bloothoofd, die binnenkort haar tweede kind verwacht: “Het eerste jaar is Iefke constant verkouden geweest. Maar wat wil je, de warme lucht uit de woonkamer stijgt en drukt de koudere lucht uit de bovenverdieping naar beneden. Dan zit je aardig op de tocht. Nu wij zelf bovenaan de trap een radiator hebben geplaatst waardoor het boven iets warmer is dan beneden, is die tocht verdwenen. Iefke is nu niet meer verkouden.”

Veel sfeer

Het studentenechtpaar is verder erg enthousiast over de C-type woning die het voor f 420 per maand huurt. “Je kunt met deze woningen van alles doen”, zeg Sacha Bloothoofd. “Het is hier overal anders ingericht. En je hebt meteen sfeer. Wat je er ook voor oude meubels, zoals wij bijvoorbeeld hebben gedaan, inzet.”