Praat

Praat is de open source software die uitstekend geschikt is voor het opnemen, bewerken, analyseren, modificeren van spraak. Het is in het Fonetisch Instituut van Amsterdam ontwikkeld en wordt wereldwijd gebruikt.

Je kunt Praat zelf downloaden van de Praat homepage.

Praat heeft zelf een uitstekende on-line manual. Wanneer je een bepaalde analyse, bewerking of presentatie zoekt, dan kun je de bijbehorende stappen hoogstwaarschijnlijk in de manual vinden.

Een overzicht van belangrijke Praat commando's vind je op de Praat pagina van Hugo Quené (enigszins verouderd soms).

Het Fonetiekpracticum staat online. Daarin bevat de eerste module een Praat instructie.

Een andere online introductie middagpracticum rond Praat staat hier. Dit practicum is geschreven voor de situatie op het CIM, maar zal elders ook te volgen zijn (met wat platform specifieke zaken wellicht).

MFC luisterexperimenten in Praat

Je kunt ook Multiple Forced Choice luisterexperimenten in Praat maken (bv als FEP om de een af andere reden niet te gebruiken is, bv omdat je buiten het UiL-OTS moet werken).

Ga dan in Praat naar Help > Praat Intro > en op die pagina Phonetics: Listening experiments:ExperimentMFC

Doorlees de hele serie pagina's over dit Multiple Forced Choice experiment (de eerste pagina bevat het Praat script, dat zul je niet meteen begrijpen, maar het wordt stapsgewijs in de volgende bladzijden uitgelegd).

De tekst staat ook in de on-line manual van Praat, maar via de Praat help zelf leest het gemakkelijker.

Het UiL-OTS lab

Je kunt experimenten voorbereiden en uitvoeren in de experimentruimten van het UiL-OTS. De lab webpagina's bevatten daarvoor de nodige achtergrondinformatie.