Praat installeren

< Vorige | Volgende >


Je kunt altijd de met je besturingssysteem meegeleverde geluidsrecorder gebruiken om geluiden met de computer op te nemen. Echter, een geluid-bewerkings-programma (sound editor) is veel praktischer. Een sound editor visualiseert het opgenomen geluid en geeft de mogelijkheid om eerst nog wat te knippen en te plakken voordat je het geluid definitief als geluidsbestand opslaat. 

Voor spraakanalyse wordt veel het programma Praat gebruikt. Dit programma is ontwikkeld door Paul Boersma en David Weenink aan de Universiteit van Amsterdam, en wordt over de hele wereld gebruikt. De opnamefaciliteiten van dit programma zijn erg eenvoudig uitgevoerd, het programma is vooral bedoeld voor het doen van wetenschappelijk onderzoek en het is gratis en te vinden op www.praat.org

Als je thuis werkt: download en installeer Praat op je computer.
Op het CIM is Praat standaard te vinden.


 

Met Praat gaan we eerst de golfvorm (het oscillogram) van een geluidsbestand zichtbaar maken. Binnen het programma Praat zijn nog veel meer mogelijkheden om geluid te analyseren. We zullen hier lang niet alle mogelijkheden gebruiken binnen dit programma.

< Vorige | Volgende >