Namen en Cultuur        WEEK 7

 

 
dinsdag 20 maart:

We gaan een aantal bladen van de Historische Atlas van Nederland (ca 1830-1860 opgenomen) doornemen, om samen te proberen de namen die daarop voorkomen te verklaren, in het bijzonder in relatie tot het landschap toendertijd. Hoever komen we daarmee, met de kennis die jullie nu hebben? Vergelijk ook met de huidige situatie (via http://maps.google.nl/ bijvoorbeeld)! Vinden we nog veel namen terug, en hoe en welke?

Laten we een aantal kaarten van Noord-Holland bekijken:

Beekman Noorderkwartier 1288
Grondsoortenkaart 1350
Noord-Holland 1573

Groepjes van 4 studenten krijgen de taak om een blad uit de Historische Atlas voor hun rekening te nemen - bij voorkeur een blad waar een van de groep de jeugd heeft doorgebracht zodat die het landschap kent - , en van te voren te bestuderen. Je hoeft echt niet alle namen te verklaren, je kunt met voorbeelden en algemene verbanden met het landschap volstaan. Kijk nog even naar de literatuurlijst van week 6. Kijk vooral ook op http://www.historiekaart.nl/ [is helaas opgeheven, schande]! Daar vind je online de beschikbare kadastrale kaarten uit de periode 1829-1949: gebruik ze. Achter de link Bonnecatalogus zit een Excel bestand waarop te zien is welke kaarten er zijn uit welke periode (rond centrale plaats op die kaart). Een andere ingang kan zijn http://www.atlas1868.nl/ met gemeentekaarten uit 1868 (scans van wisselende kwaliteit).

Je vindt veel oude kaarten op http://www.oldmapsonline.org
Je begint op deze site op wereldschaal maar je kunt tot provincieniveau in Nederland inzoomen.

kaarten:
Rosmalen1, Rosmalen2
Zwolle
Gouda
Den Bos1, Den Bos2
Lunderen1, Lunteren2
Leerdam
 

 

 
donderdag 22 maart:

Het loopt een beetje door elkaar, maar het is er 28 februari niet van gekomen om dieper op modenamen in te gaan. Daar beginnen we vandaag mee in de collegezaal (zie presentatie week 4).

Daarna gaan we naar de practicumzaal. Ik zal daar met elk groepje afzonderlijk spreken over de plannen en de voortgang.

Verder kun je daar werken aan je onderzoek, en hulp kunt krijgen bij het verzamelen en bewerken van gegevens (met access).

Ook kun je werken aan je topografie opdracht.
 

 

 


Aangepast 22-03-2012