Practicum Spreken en Verstaan
 

1-1 Inleiding
 

Doelen van practicum 1

  • kennismaken met Praat
  • spraak opnemen
  • golfvorm(selecties) bekijken, beluisteren, segmenteren en afdrukken

Verslag

Tijdens dit en volgende practica moet je opdrachten uitvoeren. Maak hiervan een bondig verslag. Je moet twee verslagen inleveren: van practica 1-4 en van practica 5-6.

De eisen aan het verslag zijn:
- schrijf per opdracht in eigen woorden op wat je moest doen
- je geeft antwoord waar dat gevraagd wordt
- je voegt gevraagde plaatjes toe; benoem de assen (zorg ook dat er schaalwaarden bij staan) en geef een bijschrift
- je interpreteert je resultaten tegen de achtergrond van de stof in het boek (zoals besproken tijdens hoor- en werkcollege)
- het moet een lopend geheel worden, dat leesbaar en bondig is
- vergeet niet om je naam en studentnummer in het verslag te zetten!

Opdrachten hebben een gele achtergrond

Het advies is om direct tijdens het practicum een begin te maken met je verslag. Hou daarvoor tijdens het werk aan het practicum ook gelijktijdig een tekstverwerker open.

Benodigheden en werkplek

De computer is een ideaal instrument voor het het analyseren en bewerken van geluid. Je hebt daarom een computer/laptop nodig.

Die heeft meestal een (rode) microfooningang (met microfoon tekentje, en/of een ingebouwde microfoon) en eigen luidsprekers (en een signaaluitgang voor externe luidsprekers). Om opnamen te maken kun je het beste een headset gebruiken. Dan weet je dat de afstand tot de mond steeds ongeveer hetzelfde is (en het geluid met dezelfde sterkte wordt opgenomen), terwijl je de minste last heb van omgevingslawaai (het geluid uit de mond domineert de opname).

Het luidsprekertje van de computer is meestal van slechte kwaliteit. Gebruik daarom de headset ook voor afluisteren (sluit dus de headset ook op de luidspekeruitgang van de computer aan, of op de USB uitgang (op de computerleerzalen in Kromme Nieuwe Gracht 80)). Door het zo te doen, stoor je anderen niet.

Je hebt dus alleen een computer en headset nodig. De opdrachten kunnen daarom zowel thuis als op het CIM (Kromme Nieuwegracht 80) uitgevoerd worden (tijdens het practicum of op een vrije werkplek). Tijdens de practica wordt voor headsets in de leerzaal gezorgd. Als je alleen wilt werken kun je op het CIM bij de studentenbalie een headset lenen.

Als je op het CIM werkt, sla dan je werk (tekst- en geluidsbestanden) altijd op de U:schijf op, of op een memory stick. Wat je op de harde schijf (C:) zet, gaat verloren.

Je mag ook op een eigen computer/laptop werken. Zorg dan dat Praat (zie menu 3) daarop geïnstalleerd is en neem een headset (microfoon + koptelefoon) mee.

 

1 introductie  2 beluisteren  3 Praat  4 segmenteren  5 tekenen