Practicum Spreken en Verstaan
 

1-3 Praat
 

Je kunt altijd de met je besturingssysteem meegeleverde geluidsrecorder gebruiken om geluiden met de computer op te nemen.

Echter, een geluid-bewerkings-programma (sound editor) is veel praktischer. Een sound editor visualiseert het opgenomen geluid en geeft de mogelijkheid om eerst nog wat te knippen en te plakken voordat je het geluid definitief als geluidsbestand opslaat. 

Voor spraakanalyse wordt veel het programma Praat gebruikt. Dit programma is ontwikkeld door Paul Boersma en David Weenink aan de Universiteit van Amsterdam, en wordt over de hele wereld gebruikt. De opnamefaciliteiten van dit programma zijn eenvoudig uitgevoerd, het programma is vooral bedoeld voor het doen van wetenschappelijk onderzoek en heeft veel geluidanalyse mogelijkheden. Het programma is gratis en te vinden op www.praat.org

Als je thuis werkt: download Praat op je computer. Je copieert daarvoor een zip.file (voor Windows laatste versie: praat6028_win32.zip) naar je computer (of praat6028_win64.zip als je een 64 bits computer heb; voor MAC laatste versie praat6028_mac64.dmg, volg de instructies voor de installatie op de MAC). In die archieffile zit het programma Praat.exe. Pak de zip-file uit en zet Praat.exe bijvoorbeeld meteen op je desktop.  Je kunt het programma ook op een memory stick zetten. Praat werkt meteen, zonder speciale installatie. Op de computerleerzalen is Praat standaard te vinden: Zoek in het startmenu onder  toepassingen [A..Z] > Praat. Voor de MAC gebruik Finder.

Alle "knoppen" handelingen hebben een roze achtergrond in de handleiding.

Dit practicum sluit bij de laatste versie van Praat aan.

Aan de slag

Start het programma Praat. Je ziet nu twee vensters, links het object venster en rechts het picture venster

 

Het object venster is het belangrijkste venster, het laat zien welke bewerkingen mogelijk zijn met de geluidsbestanden en de bestanden die je daarvan hebt afgeleid. 

Het picture venster dient om de verschillende soorten gegevens af te beelden (en later in het verslag te verwerken). Daar komen we straks op terug.

We gaan nu een door jou gesproken zin opnemen.

Neem in het object venster achtereenvolgens de volgende stappen: 

New > Record Mono Sound


Dan ontstaat er een nieuw venster: de SoundRecorder. Nu moet je nog beslissen met welke kwaliteit de computer je geluid opneemt. Het is voldoende om het geluid op te nemen in mono met een sample rate van 22050 Hz (dit getal geeft aan hoe vaak per seconde de geluiddruk wordt gemeten en gedigitaliseerd). Op de MAC kun je alleen met 44100 Hz samplen. Dat is niet erg, alleen wordt het bestand een keer zo groot.

Door op Record te klikken begint de computer de signalen die via de microfoon binnen komen op te nemen (tenminste als de microfoon goed aangesloten is en de volumecontrole open staat, zie eerdere pagina. Als de input te luid is en de geluidmeter helemaal uitslaat, stel dan de microfoonschuif in de Volume Control (het luidspreker icoontje rechtsonder) van je computer wat bij). Beëindig de opnamen met Stop.

Opdracht

Neem de zin op

Het leven is mooi als de zon schijnt

Spreek de zin neutraal in en neem hem op.

Als je de zin uitgesproken hebt, klik dan op Stop. Sla het bestand op met Save to list nadat je bij Name: een andere naam dan untitled hebt ingevuld. Sluit de SoundRecorder met Close.

Is de opname gelukt? 

Dit valt te controleren door in het object venster op Play te drukken. Is er iets te horen? 

Zo niet: Staat de versterker aan en is de uitgang goed aangesloten, (waren de geluiden uit andere programma's hoorbaar)? Stond de microfoon aan/open (zie computer instellingen)?

De zin staat nu wel in de computer maar is nog niet definitief opgeslagen. Als je Praat nu verlaat, dan ben je de zin kwijt. Sla de zin op met

Save > Save as WAV file

en zet hem op de U:schijf, of in een map op je eigen computer of een memory stick. Het geluidsbestand heeft nu de extensie .wav. Dat betekent dat het geluid op een bepaalde manier is opgeslagen. Een afspeelprogramma moet dan wel een .wav bestand kunnen verwerken, en dat is meestal wel het geval. In het Save menu zie je dat er veel meer opties voor opslag zijn.

Je kunt het bestand dan (later) weer inlezen met

Open > Read from file

Mocht het opnemen om de een of andere reden helemaal niet lukken dan kun je hieronder een opname downloaden

Het leven is mooi als de zon schijnt

Als je dat hebt gedaan, dan kun je het bestand met Open > Read from file in Praat inlezen.

 

1 introductie  2 beluisteren  3 Praat  4 segmenteren  5 tekenen