[an error occurred while processing this directive]

De Toren Van Babel

opdrachten na college 3

 1. Voor deze opdracht moet je het beroemde onderzoek van Bill Labov een beetje herhalen (zie reader, p.32). Jouw onderzoek heeft betrekking op de sociale verschillen in de uitspraak van de klinkers ei, aa en a in Utrecht in het jaar 2000.
  Zoek een mede-student en vorm samen een duo. Breng samen een bezoek aan de Bijenkorf, en ontlok een aantal verkopers of verkoopsters de gewenste klinkers. Dat kan je doen door vragen te stellen, waarbij je weet dat het antwoord een woord zal bevatten met de gezochte klinkers. Je kan bv. naar de prijs vragen van een artikel dat "vijftig gulden" kost. Gebruik je creativiteit! Luister zeer goed naar de gezochte klinkers, en probeer ze zo exact mogelijk weer te geven. Klinkt de ei meer als è, ie, ai, aai, oi? Herhaal deze tactiek voor de klinkers aa en a. Probeer ook of je de gehoorde klinkers kan reproduceren, liefst buiten gehoorsafstand van de geïnterviewde. Het is het handigste als één student het gesprek voert, terwijl de andere luistert en noteert. Wissel de beide rollen ook af!
  Herhaal deze "interviews" in de Vroom & Dreesmann en in de HEMA. Zorg dat je in ieder warenhuis tenminste 5 realisaties noteert (hoe meer hoe beter) van elk van de 3 klinkers. In totaal moet je dus tenminste (3 warenhuizen x 5 verkoopsters x 3 klinkers) 45 uitingen verzamelen.
  Vergelijk de resultaten tussen de drie warenhuizen, en trek je conclusies over de sociale verschillen in de uitspraak van deze drie klinkers.
 2. Neem de basic word-list op p.31 van de reader. Bepaal het tijdstip van divergentie tussen Engels en Nederlands, zoals uitgelegd in de begeleidende tekst.
 3. Bestudeer de figuur op p.31 van de reader. Is de verwantschap tussen de Kaukasische talen Tsjetsjeens en Ingoesjetisch groter, of kleiner dan tussen Nederlands en Afrikaans? Motiveer je antwoord.
 4. Het Russische woord gorod "stad" is een cognaat van het Nederlandse woord gaard. Op welke betekenis-veranderingen wijst dit cognate paar?
 5. Ga na welke betekenis-veranderingen de volgende woorden hebben ondergaan in de loop der eeuwen:
  uniform, vroedvrouw, gaaf, barbaar, dosis, vaardig, bohémien.
aanvang naar cursuspagina
[an error occurred while processing this directive]

Laatst bijgewerkt op 5 okt 2000 door Hugo Quené