Max-Planck-Institute for PsycholinguisticsSamenvatting van de lezing die op 22 januari 2002 gegeven werd door P. Wittenburg.Door: Marthélise Vervest, studentnummer 0111449

1. Technical GroupIn dit deel van de lezing werd een kort overzicht gegeven van de onderdelen van het Max Planck Instituut voor psycholinguïstiek, dat gevestigd is in Nijmegen.

Het instituut valt uiteen in de volgende onderzoeksgroepen:Het instituut is georiënteerd op experimenteel en observationeel werk, men heeft een data-driven approach.

De technical Group zorgt voor ondersteuning van alle technische aspecten onder andere het ontwikkelen van hulpmiddelen. Ook zorgt de Technical Group voor het digitaliseren van video's, zodat alle medewerkers via een digitale infrastructuur gebruik kunnen maken van het videomateriaal.

De Technical Group zorgt voor nauwkeurige (1 ms) meetapparatuur, zodat experimenten nauwgezet uitgevoerd kunnen worden.

In het eye-tracking lab kunnen pupilbewegingen gevolgd worden met behulp van opstellingen met een lichtbron. Ook is het mogelijk oog bewegingen te meten (de fixaties en saccades (doelbewegingen naar een aandachtspunt)). Soortgelijk onderzoek wordt ook uitgevoerd naar handbewegingen (met behulp van ultra sound bronnen).

Een andere taak van de Technical Group is Corpus Building Workflow, dit heeft te maken met de opslag van data. Data wordt opgeslagen in een centrale storage, terwijl elders een kopie van de data opgeslagen wordt. Het ordelijk opslaan van data gebeurt met behulp van metadata.2. MetadataMetadata is een systeem waarbij ieder inkomend data-element beschreven wordt (onder andere auteur en onderwerp). Metadata heeft tot doel anderen te laten zien wat het Max Planck Instituut is, waar men zich mee bezig houdt. Door categorisatie van de data is gemakkelijker informatie over een bepaald onderwerp te vinden.Metadata is iets wat door de Technical Group ondersteund wordt, om het goed te laten werken is het echter wel van belang dat iedere medewerker die data aanvoert, dezelfde eigenschappen over die data invoert. Voordeel van metadata is dat het al veel talen ondersteund, daartoe wordt Ethmographic gebruikt. Dit ondersteunt al ruim 4000 talen en groeit nog steeds, MPI heeft een tool waarmee gemakkelijk de nieuwste versie van Ethmographic opgehaald kunnen worden.

3. Semantic WebMet behulp van metadata kunnen ook websites worden beschreven, dit wordt semantic web genoemd. Semantic web vindt zijn oorsprong in Pics, wat diende om filters te bouwen, bijvoorbeeld kinderbeveiliging op bepaalde websites.

Dublin Core bevat 15 elementen die alle onderwerpen kunnen beschrijven, van stoommachine tot taal, dit alles met behulp van metadata.