Open-source (niet-merkgebonden) documenten


Inleiding

Als je een werkstuk bij mij moet inleveren, dan moet dat in de vorm van een document in PDF (Portable Document Format, een niet-merk-gebonden, open-source formaat). Die documenten zijn voor iedereen goed leesbaar op alle soorten computers, in tegenstelling tot Word documenten (die bovendien onveiliger zijn).

Hieronder vind je aanwijzingen over hoe je documenten in PDF kunt maken (meer uitleg).

PDF

Gebruik een andere tekstverwerker

OpenOffice is een open-source alternatief voor MicroSoft Office. De tekstverwerker heet Writer. Je kan daarmee je document bewaren als PDF-bestand. OpenOffice Writer leest ook Word documenten in, en je kan dus een Word document via Writer converteren naar een PDF-document. Je kan OpenOffice gratis downloaden, maar controleer wel eerst de systeem-eisen, en houd rekening met een groot download-bestand.

Ubuntu of Mac OS X

In andere operating systems, bv. Linux Ubuntu of Mac OS X, is het heel eenvoudig om documenten in PDF te produceren. Onder Mac OS X kies je daarvoor vanuit je tekstverwerker File > Print > PDF > Save as PDF.

Gebruik een online converter

Op diverse webstekken kan je je eigen documenten laten omzetten naar PDF, zoek op het web naar word pdf conversion of iets dergelijks. Je kunt bv. terecht bij createpdf.adobe.com die enkele documenten gratis voor je omzet.

Gebruik een virtuele PDF-printer

Je kunt een virtuele printer installeren op je computer, die geen papieren maar digitale PDF-documenten produceert. Van de verschillende virtuele printers is CutePDF een populaire keuze (met dank aan Emiel van Miltenburg).

LaTeX

Je kunt ook LaTeX gebruiken om een PostScript of PDF document te maken. Hoe moet je dan je figuren invoegen? Zorg dat je de figuren bewaart als Encapsulated PostScript (.EPS). Er bestaat eventueel een programma om figuren te converteren van Windows formaat (WMF) naar EPS: WMF2EPS.
Vanuit SPSS kun je heel eenvoudig figuren exporteren naar EPS: klik eenmaal binnen de figuur, klik met de rechter muisknop, kies Export... en vul alle velden goed in (charts only, selected charts, EPS file type, etc.).
Installeer het graphicx package, en neem het commando \usepackage{graphicx} op in de preamble van je document.
Gebruik in je document het commando \includegraphics{figuur} om de figuur in bestand figuur.eps in te voegen. (Bij dit commando hoef je geen extensie op te geven bij de bestandsnaam.)
Compileer je LaTeX bestand (commando latex). Doe dat enkele malen (driemaal is scheepsrecht) om alles goed te krijgen.
In het resulterende DVI bestand zijn de EPS figuren helaas niet zichtbaar. Je kunt het DVI bestand converteren naar PostScript (met dvips) en vandaar eventueel naar PDF (met Adobe Acrobat). In de PostScript en PDF versies zijn de afbeeldingen wel zichtbaar.
Je kan ook je LaTeX bestand compileren met commando pdflatex. De afbeeldingen moeten dan ook in PDF-formaat zijn. Dat levert rechtstreeks een PDF bestand op. Deze kortere route werkt echter niet altijd goed.

In het bijgaande voorbeeld-document zie je een en ander geïllustreerd. Let o.a. op de kruisverwijzing in de laatste alinea. In het resultaat van dit voorbeeld zijn afbeeldingen en kruisverwijzingen correct weergegeven.


© 2003-2009 HQ 2009.11.15

Valid HTML 4.01! Valid CSS!